Blow Out! onsdag

Endelig tilbake på Mir!

(les mer om musikken lenger ned i teksten)

Onsdag 24. august:

Mike Cooper / Roger Turner
Gabbro 4 (Hanne De Backer, Agnes Hvizdalek, Henrik Nørstebø, Raphael Malfliet)
Nina de Heney / Ilan Volkov / Else Olsen S
Cortex + Hedvig Mollestad (Thomas Johansson, Kristoffer Alberts, Ola Høyer, Dag Erik Knedal Andersen, Hedvig Mollestad)

Torsdag 25. august:

Mette Rasmussen Quintet (Mette Rasmussen, Torbjørn Zetterberg, Johan Berthling, Raymond Strid, Paul Lytton)
Lotte Anker / Fredrik Ljungkvist / Fred Lonberg-Holm
Mike Cooper solo
Grismask (Isak Hedtjärn, Patric Thorman, Erik Carlsson, Sebastian Murphy)

Fredag 26. August:

Fred Lonberg-Holm’s Lightbox Orchestra
Mokuto (Lotte Anker, Peter Friis Nielsen, P.O. Jørgens)
Erdal / Krüger / Knörr (Andrine Erdal, Lotte Krüger, Lina Knörr)
Tacken Touz (Isach Skeidsvoll, Anders Hjemmen, Sigurd Steinkopf)

Lørdag 27. august:

Farida Amadou / Liz Kosack / Dag Magnus Narvesen
Jo David Lysne solo
Benjamin Dwyer / Paul Lytton
Guoste Tamulynaite solo
Sambestros (Vera Anerico, Ole Jørn Myklebust, Tiago Mendes, Per Olav Kobberstad, Simen Vangen, Makrelio de Bicalho, Celio de Carvalho)

BLOW OUT FESTIVAL 2022

Sommerens aller, aller vakreste eventyr kommer helt på tampen av den, idet Konsertforeninga sammen med et knippe musikere for trettende gang kan invitere til Blow Out!-festival. Og i skrivende stund ser det ut som den endelig kan avvikles uten andre restriksjoner enn de eventuelle sjølpålagte. Her skal skåles, klemmes og ikke minst spilles så sekretene spruter.

Tradisjonen tro bys det på en finstemt kombo av allerede eksisterende konstellasjoner, noen gjenforeninger, noen solosett og noen som aldri har spilt sammen før. Vi gleder oss ellevilt.

ONSDAG 24. AUGUST

MIKE COOPER / ROGER TURNER

Hva er vel mer naturlig enn å sparke i gang festivalen på med Mike Cooper som fyller 85 år denne dagen? Og da i samspill med Roger Turner, som sammen med Lol Coxhill var de to andre i den legendariske trioen The Recedents.

Den engelske gitaristen Mike Cooper har vært innom mange stilarter i løpet av sin pene 60 år lange karriere; fra blues tidlig på sekstitallet, via folk / country til reggae, no wave, impro-rembetika (!) og sjølsagt deilig frijazz. Han har også f.eks. spilt inn en bluesrock-skive med sin kompis Ian Anderson (jepp, han fra Jethro Tull) og både skrevet masse om, og spilt, hawaiiansk slack key gitar, så her bør ligge til rette for hva det skal være, når han for første gang gjester Blow Out.

Trommis Roger Turner, også han fra England, har vært aktiv sida de store free festivals på slutten av seksitallet, og er en sentral del det unike musikermiljøet som foruten om de overnevnte teller folk som Steve Beresford, John Russell og mange andre av de som spiller det feteste.

GABBRO 4

Mer kryssordinteresserte folk vil umiddelbart tenke på en intrusiv størkningsbergart når de hører ordet "gabbro". Men vi veit sjølsagt at det i denne sammenhengen dreier seg om det utmerka bandet til den belgiske saksofonisten Hanne de Backer.

Foruten om de Backer består gruppa av den alltid eksperimenterende med-beligieren, bassist Raphael Malfliet, den formidable vokalisten Agnes Hvizdalek, som vi kjenner gjennom hennes mange aktive år her i Oslo, samt trombonist Henrik Munkeby Nørstebø, som med stort hell har gjesta Blow Out! en rekke ganger i ulike konstellasjoner. Etter å ha hørt på hva bandet har drevet med i det siste er det god grunn til å forvente at det vil genereres både temperatur og trykk nok til å lage magmatisk stein denne kvelden.

DE HENEY / VOLKOV / OLSEN STORESUND

Bassist Nina de Heney har frilansa rundt på jazz & impro-scena i Sverige i årevis; som soloist, i kollaborasjon med en rekke framtredende svenske musikere og i tverrkunsterlige prosjekter. Sjekk f.eks. ut denne skjellsettende utgivelsen Solo Piece For Peace, Pleace med musikk av Lena Järngard, som hun ga ut i fjor;

Ilan Volkov er for mange kjent som dirigent og har jobbet med Oslo Filharmoniske Orkester, vært sjefdirigent i Iceland Symphony Orchestra og gjestet Proms med BBC Scottish Symphony Orchestra en rekke ganger. Han står også bak den fantastiske omreisende festivalen Tectonics som gjorde et samarbeid med Only Connect i 2019. Denne kvelden skal vi få oppleve han med fiolinen, noe vi gleder oss stort til.

Else Olsen S er komponist og utøver, og et av de store navna innen norsk samtidsmusikk. På forsommeren var hun opptatt med å framføre verket Bedehus-LAB på, nettopp, "nedlagte" bedehus på sør-vestlandet, men denne helga preparerer hun pianoet og jazzer med oss på festival.

CORTEX m/ HEDVIG MOLLESTAD

Cortex er gullungen til trompetist Thomas Johansson, som vi ellers hører med f.eks. Friends & Neighbours, Paal Nilssen-Love's Large Unit og All Included. Vi snakker ikke-no-surr old school frijazz, med tydelige referanser til de gamle mesterne fra 60-åra.

Med i crewet er saksofonist Kristoffer Alberts, som regulars kjenner fra f.eks. SAKA og kontrabassist Ola Høyer, som i tillegg til å spille i et utall grupper har vært hos oss med bl.a. The Heath Death og AKODE. Der har vi også hørt trommeslager Dag Erik Knedal Andersen, som også har utmerket seg i den glitrende trioen med Kjetil Møster og John Edwards.

Og som om ikke det var nok har de med seg Hedvig Mollestad. Mollestad har turnert verden rundt med sin egen trio, har gitt ut en rekke bejubla plater, og er en formidabel gitarist, som vi gleder oss vilt til å høre i ledtog med Cortex.

TORSDAG 25. AUGUST

METTE RASMUSSEN QUINTET

Den danske, flere ganger prisbelønna saksofonisten Mette Rasmussen har lagd seg en base i Trondheim, men er mye på farta, blant annet med den makeløse duoen hun har gående med Chris Corsano, i Trio North med Ingebrigt Håker Flaten og Veslemøy Narvesen, og med Trondheim Jazzorkester. Eller som her, med sin egen kvintett, som består av følgende brillefine og doble rytmeseksjon, hvorav alle er å betrakte som gamle kjente for Blow Out!:

Trommis Paul Lytton har eksperimentert med de frie uttrykka i jazzen sida seint 60-tall, og er og har vært en pionér og et ankerfeste i den britiske impro-scena, ikke minst som en del av fantastiske Schlippenbach Trio og Parker / Guy / Lytton.

Bassist Johan Berthling er berykta gjennom beinharde frijazz-crews som LSB og Sten Sandell Trio og Arashi. Sammen med Rasmussen er han også endel av Svearikets uovervinnelige Fire! Orchestra.

Nok en svensk bassist: Thorbjörn Zetterberg. Han har ellers gjort seg positivt bemerka gjennom sitt mangeårige samarbeid med Jonas Kullhammar og som bandleder for “Den Stora Frågan”.

Trommis Raymond Strid har vært en bærende konstruksjon både på den svenske, og internasjonale scena, gjennom mange Riksdagsperioder, ikke minst gjennom den massive gruppa Gush. Vi så ham sist på Blow Out!-konsertserien med Trespass Trio i mai, og det ga mersmak - igjen.

ANKER / LJUNGKVIST / LONBERG-HOLM

Saksofonist Lotte Anker har en lang historie bak seg som en av Danmarks mest innovative og spennende komponister innafor samtidsmusikk, i tillegg til å være utøvende impro-jazzist. Blant assosierte personer kan telles Nils Petter Molvær og Arve Henriksen, i tillegg til de aller fleste noe mer obskure navna som vi ellers liker å droppe; som den strålende skiva “Road” hun ga ut med Susana Santos Silva og Fred Firth Trio i fjor.

Svenske Fredrik Ljungkvist - også saksofonist, iblant klarinettist - er nesten popstjerne med den utmerka gruppa Atomic, og vi på Blow Out! kjenner ham fra stilreine frijazz-øvelser som LSB og Yun Kan 10, såvel som fenomenale soloopptredener.

Den amerikanske cellisten Fredrik Lonberg-Holm har vært å finne i f.eks Survival Unit III, med ingen ringere enn Joe McPhee, og Ballister, med vår egen Paal Nilssen-Love. Mange her på nisseberget blei også kjent med musikken hans gjennom ulike former for samrøre med Blow Outs egen Ståle Liavik Solberg. Det er overmåte gledelig å endelig få seilt ham over Atlanterhavet igjen.

MIKE COOPER SOLO

Som en kan lese ut av biografien hans fra gårsdagens program har gitarist Mike Cooper minst en trall til innabords, før han stikker fra byen. Denne gangen aleine på scena.

GRISMASK

Den svenske klarinettisten Isak Hedtjärn har gjesta Blow Out! ved flere anledninger tidligere, og gjør sin særegne twist på alle disipliner han våger seg ut i, det være seg folkemusikk, jazz eller støy. Når trioen hans utvides med vokalist Sebastian Murphy kaller de seg Grismask, og vi er over i sjangeren “klin kokos”. Sebbe er ellers vokalist i det helt eksepsjonelle post-punk bandet Viagra Boys.

Utover det finner vi bak grisemaskene bassist Patric Torman, som behersker både indiepop, med folk som Jenny Wilson, og friimpro med folk som Sten Sandell. Trommis Eric Carlsson har en fjern fortid med de avantgardistiske fusionjazzerne Mats / Morgan, men har i seinere tid gjort kule greier på det som for oss er tryggere territorium, med f.eks. Raymond Strid.

FREDAG 26. AUGUST

FRED LONBERG-HOLM’S LIGHTBOX ORCHESTRA

“Lightbox Orchestra” er et konsept denne cellisten fra Chicago har hatt gang i i en liten årrekke, og er et nokså enkelt, men likefullt fikst system for å dirigere ellers fritt improviserende orkestermedlemmer ved hjelp av lys. På denne konserten får han med seg musikere fra Ungdommens improorkester i tillegg de som arrangerer denne festivalen.

MOKUTO

Det danske bandet Mokuto er et relativt gammelt prosjekt, men uten at det er noen stor risiko for repetisjoner. Det består av saksofonist Lotte Anker, som vi møtte også på torsdag, og to av hennes landsmenn, bassist Peter Friis Nielsen og trommis P.O. Jørgensen.

Nerdene blant oss - som vi elsker - vil vite at Friis Nielsen var en del av det (i noen kretser) legendariske eksperimentelle / no wave jazz-bandet Cockpit Music tidlig på 80-tallet. Få år etterpå fant han sammen med Jørgensen i gruppa Clinch, og seinere har de spilt sammen i en rekke ulike prosjekter; ikke minst i trio med nok en Peter, tyske Brötzmann. Jørgensen har også spilt med helter som John Tchicai og Pat Thomas.

DYBLIE ERDAL / KRÜGER / KNÖRR

Andrine Dyblie Erdal studerer til å bli dirigent, og er ikke snauere enn at hun tidligere dette året satte opp en operette. På Blow Out!-festivalen skal hun vise at hun også har talent for cello - og munnharpe(!).

Blaserte som vi som konsertarrangører har blitt etter alle disse åra, vi hever fortsatt øyebryna når noen kommer med trekkende på en harpe. I kveld er en sånn sjelden anledning, når Lotte Krüger tar turen ned fra Musikkhøyskolen. Med seg derfra har hun også den unge, tyske vokalisten Lisa Knörr.

De tre er blant flere studenter som har fått bryne seg på impro gjennom NMH kurset til våre venner fra Poing, Rolf Erik Nystrøm og Håkon Thelin. Dette har åpenbart gitt mersmak, idet de gjester Blow Out!-festivalen denne fredagen.

TACKEN TOUZ

Her snakker vi om en god, gammaldags piano-trio, som utgjøres av folk som fortsatt må finne seg i å kalles unge en liten stund til, sjøl om det er gått to år sida de stakk av med Vestnorsk Jazzsenters Jazz i Sikte-pris. Pianist Isach Skeidsvoll, var innom konsertserien tidligere i vår og alle som var til stede vil huske hurramegrundt-stemninga han lagde da General Post Office avslutta festivalen i 2020. Der spilte også trommis Sigurd Steinkopf som også er med denne gangen, mens bassen i Tacken Touz trakteres av Anders Hjemmen. Tilsammen er de tre aktive i et utall kule prosjekter, som garantert kommer til å finne veien til Oslofjordbotn i økende grad, i åra som kommer.

LØRDAG 27. AUGUST

AMADOU / KOSACK / NARVESEN

Den belgiske bassisten Farida Amadou kan briljere med mange stiler (jvf. f.eks Cocaine Piss; Lieges beste punkband sida Hiatus), og har de siste ti åra spilt seg rundt på kontinentet med noen av de heiteste navna på impro-scena. Her kan nevnes Peter Brötzmann, Steve Noble, ex-Sonic Youth Thurston Moore, samt godfolk vi har møtt tidligere disse dagene, som Mette Rasmussen og Fred Lonberg-Holm. Av de nyeste prosjektene er trioen med Liz Kosack og en annen gammel kjenning, Dag Magnus Narvesen, og det er disse to som er med denne kvelden.

Amerikanske Liz Kosack er en annerkjent maskør (ja det heter det) og grafiker, men også en særs habil pianist / keyboardist. Hun har blant masse annet gjort hippe ting med norske Dan Peter Sundland, og denne våren har hun operert sammen med Trondheim Jazzorkester.

Den norske trommisen Dag Magnus Narvesen har besøkt Blow Out! med bra greier i alle år, hvor duoen hans med sjølveste Alexander Schlippenbach i 2019 må trekkes fram som én höjdare. Han har også sjølsagt en rekke andre jern i ilden, blant annet som en del av Aki Takase’s Japanic, og sjøl går vi og håper å høre mer fra gruppa DAMANA.

JO DAVID LYSNE SOLO

Mange beit seg nok først merke i gitarist Jo David Lysne gjennom hans samarbeid med Mats Eilertsen. Seinere har han demonstrert både eventyrlyst og evne i duoen Wendra Hill, i elektronika/jazzgruppa Why Kai, og i ulike andre fine konstellasjoner. Han er også en dugandes soloutøver, og det er i dette formatet han spiller for oss denne kvelden.

DWYER / LYTTON

Den irske gitaristen Benjamin Dwyer er tungt inne i det klassiske og i samtidsmusikken, både som teoretiker, komponist og utøver. Ham er dog ikke høyere på pæra enn at han mer enn gjerne kliner til med litt friimpro når anledninga byr seg, og denne kvelden har han med en gammel venn av Blow Out!, som vi sist møtte som en del av Mette Rasmussens kvintett, trommeslager Paul Lytton.

GUOSTE TAMULYNAITE SOLO

Pianist og synthist Guoste Tamulynaite er opprinnelig fra Litauen, men har det siste tiåret hatt residens i Oslo, hvor hun har studert seg til master på NMH, og ikke minst spilt en lang rekke konserter, både som solist og sammen med mange av byens beste. Faste gjester vil huske henne både fra festivalen for to år sida, og fra duoen hun har med Daniel Meyer Grønvold, som spilte på konsertserien vår på tampen av fjoråret. Denne kvelden er hun på egenhånd.

SAMBESTROS

Det blir ingen ordentlig avlsutning på en Blow Out!-festival før n’Ståle får dansa litt rundt med litt perkusjon og ettersittende plagg. Og når Celio de Carvalho kommer med Sambestros burde alt ligge til rette for nettop dét. Med seks av sine beste medsammensvorne blir det sambafest til krampa tar oss.

Konsertstart kl 20:00 presis

Festivalpass 1200/950, dagsbilletter 450/300

Blow Out! - Festival er støttet av Kulturrådet, Oslo Kommune og Norsk Jazzforum.
Blow Out! - Festival arrangeres av musikerne Jonas Cambien, Henriette Eilertsen, Magnus Nergaard, Paal Nilssen-Love og Ståle Liavik Solberg i tett samarbeid med Konsertforeninga.

Lignende konserter

Blow Out! torsdag

Få siste nytt fra Konsertforeninga rett i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!