Soundscape Røst – Spaces And Species Vol I

Konsertforeninga & Leynar Recordings presenterer:

Soundscape Røst – Spaces And Species Vol I

En happening som feirer utgivelsen av albumet med samme navn.

Lørdag 9.juni | Café Mir | Kl 19.00

DRONEKVARTETTEN

Elin Øyen Vister – elektronikk / feltopptak

Inga Byrkjeland – cello

Kristine Tjøgersen- klarinett

Ola Høyer-bass

SVARTE GREINER

MAJA RATKJE

ALEXANDER RISHAUG

Poesiopplesninger ved: Anja Høvik Strømsted og Aina Villanger

Informasjon om Soundscape Røst: http://childofklang.wordpress.com/%E2%80%9Dsoundscape-rost-lydmiljo-rost…

Elin Øyen Vister aka Child of Klang, kunstner, komponist og dj, debuterer på eget plateselskap med albumet: Soundscape Røst- Spaces and Species Vol I.

Skiva er en unik samling med vakre og detaljerte feltopptak og soundscapes, fra Røst – øygruppa ytterst i Lofoten, Nordland. Elin Øyen Vister har gjennom sitt pågående prosjektet Soundscape Røst, samlet inn timevis av lydmateriale i løpet av 2010 og 2011. Materialet har blitt et voksende arkiv som danner grunnlaget for plateutgivelsen og flere lydinstallasjoner og lydskulpturer hun har skapt det siste året. ”Soundscape Røst – The Listening Lounge”, som vises t.o.m. 3.juni som en del av utstillinga ”Soundings 2” på Museet for Samtidskunst i Roskilde og den interaktve lydskulpturen ”Play Kittiwake” som deltar på den omreisende gruppeustillingen ”Horizonic- Unfolding Space Through Sound Art, kurert av ArtNord. Soundscape Røst — ”Soundscape Røst – Lydmiljø Røst” er et tverrfaglig kunstprosjekt med hovedfokus på lyd, som ønsker å dokumentere og belyse den sårbare tilstanden til sjøfuglbestander på Røst, og som samtidig utforsker og dokumenterer lyd-miljøet på Røst. Høsten 2009 flytta Elin Øyen Vister til Kjerringøy i Nordland hvor hun begynte å jobbe med felttopptak som grunnlaget i sin kunstneriske praksis. Interessen for sjøfugl, arktiske lydmiljøer og kyskulturhistorie var ikke ny, men flere års bekymringsmeldinger fra sjøfugl forsker Tycho Anker-Nilssen (NINA) i media, førte til at hun bestemte seg for å reise til akkurat Røst for og dokumentere hvordan lydmiljøene forandrer seg når sjøfuglbestandene går ned. Røst har et lydmiljø som speiler en øy med en levende kyst kultur og hvor fisket fortsatt er levebrødet for mesteparten befolkninga på denne øya ute i havet med knappe 600 beboere.Her er det ikke oljeindustrien som gir folk arbeidsplasser, det er skreien, tørrfisken og lokalkulturen. Albumet lytter til et lite øyeblikk av historien. Det ønsker ikke å representere virkeligheten, men vil gjerne dele lytteopplevelse med verden.

Soundscape Røst –Spaces And Species Vol I er første utgivelse i serien med samme navn. Vol I fokuserer mest på lydmiljøer fra de rike fuglefjellene og vi hører mindre av folkelivet. Albumet slippes på 180 gram vinyl og på digital nedlastning via Øyen Visters nystartede plateselskap Leynar Recordings. Leynar Recordings, har tatt sitt navn fra en svart strand på Færøyene, betyr hemmelighet og er et plateselskap for eksperimentell musikk og lydkunst.

For å feire begivenheten har hun invitert med seg et knippe musikere og poeter som hun respekterer og inspireres av, til å gå i fri dialog med det lydlige materialet fra plata. Droner er et splitter nytt og er basert på Elins tidligere samarbeid med klarinettisten Kristine Tjøgersen. Her inviteres to nye musikere med og sammen skal de bygge droner over et av lydlandskapene i plata, inspirert av de mest markante tonene i lydlandskapet. Dette soniske eksperimentet er inspirert av Pauline Oliveros Sonic Meditations og er en liten tribute til henne 80 års dag. En av Norges mest markante musikalske stemmer, komponist og musiker Maja Kjelstrup Ratkje, vil spille, og det vil også den Berlin baserte komponisten og plateselskap eieren Erik Skodvin gjøre, som Svarte Greiner.

I tillegg kommer en av ambient Norges stjerne innom, nemlig Alexander Rishaug. Aina Villanger leser et dikt inspirert av lydopptakene fra albumet, et bidrag som er begynnelsen på en kollaborasjon mellom lydkunstner og poet. Poeten Anja Høvik Strømsted har nylig tilbrakt to uker på Island sammen med Elin Øyen Vister. I løpet av mai måned jobbet de side om side på Hrisey Gamli Skoli Arthouse, et artist residency på øya Hriséy på Nord-Island. Anja Høvik Strømsted vil lese dikt i samspill med lyder fra Hriséy, noe som også vil være et lyttende øyeblikk inn i en fremtidig plateutgivelse med feltopptak og poesi i felt, en utgivelse som fullføres i 2012, som et samarbeid mellom Leynar Recordings og Cut Off Places Books.

Informasjon om medvirkende:

Ola Høyer på kontrabass er utdanna ved jazzlinja i Trondheim og har siden turnért Europa på kryss og på tvers. Han er en av de mest etterspurte bassistene i Norge, med en lang rekke band med det som kan krype og gå av interessante og profilerte improvisatører i Norge og Europa forøvrig. Deriblant Paal Nilssen Love, Alan Wilkinson, Rudi Mahall, Stian Westerhus, Kjetil Møster, Christian Wallumrød og John Schröder. Gjennom disse prosjektene, og omfattende solokonserter, har han vist at han er en musiker med en sterk vilje og evne til å gå sine egne veier.

Inga Grytås Byrkjeland har mastergrad i cello fra Norges Musikkhøgskole hvor hun har studert med bl.a. Truls Mørk. Hun er frilanser og har samtlige symfoniorkestre i Norge som arbeidsplass, i noen av dem vikarierer hun som gruppeleder. I tillegg er hun jevnlig å se i Det Norske Kammerorkesteret og ulike barokkorkestre i Oslo. Hun har også bred erfaring som kammermusiker.

Kristine Tjøgersen har spilt med de fleste orkestre og ensembler i Norge. Hun har mastergrad fra Norges Musikkhøgskole hvor hun har studert med Hans Christian Bræin. I sine studier spesialiserte hun seg på samtidsmusikk og nye teknikker for klarinett. Hun spiller i ensemblene neoN og Polygon, og har samarbeidet med mange norske og utenlandske komponister. Hun har urfremført verker av bl.a. Therese Birkelund, Julian Skar, Ignas Krunglevicius og Sven Lyder Kahrs.

Svarte Greiner / Erik Skodvin er en av norges mest kjente ukjente musikere. Han er for ambient-laptop-electronica hva Fenriz er for black metal. Det er ikke lett å si hva man skal kalle Svarte Greiners musikk, internett florerer av veldig diverse beskrivelser: «acoustic doom», «doomtronica», «ambient doom» og «neo-klassisk støy». Disse evinnelige forskjellige beskrivelsene kan virke forvirrende, men de er også hjelpfulle; de er delaktige i å gi oss, lytteren, et innblikk i hvor komplisert utrykket til Svarte Greiner egentlig er. Det krever en mye av lytteren, men det er til gjengjeld uhyre givende.

Maja S. K. Ratkje er internasjonalt kjent komponist og improvisasjonsmusiker. Hun er første komponist i Norge som mottok Arne Nordheims komponistpris.

http://ratkje.com/

Anja Høvik Strømsted har studert ved forfatterstudiet i Bø og har senere tatt Litterär gestaltning ved Gøteborgs Universitet. Hun startet opp det internasjonale kunst og publiseringskollektivet Cut Off Places Books i 2011. Hennes første bok Darth Vader-eskalasjonen kommer på Aschehoug forlag høsten 2012. Aina Villanger debuterte med langdiktet langsang – et flytans habitat på Oktober Forlag i januar. Hun holder på med en master i estetikk ved Universitetet i Oslo og har tidligere studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og ved flere kunstskoler, blant annet Nordland Kunst- og filmskole. Hun har også vært redaksjonsleder for tidsskriftet Utflukt.

Lenker:

http://childofklang.wordpress.com/

www.leynarrecordings.no

www.konsertforeninga.no

http://ateliernord.no/

Billetter: 100kr

Del denne konserten:

Få siste nytt fra Konsertforeninga rett i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!